jom follow

Saturday, November 29, 2008

anti aging ... it really works!!!

last 2 weeks, on saturday aku & hubby gi dgr satu business proposal ... invited by a friend yg dah lama aku tak jumpa ... ada la lam 5-6 thn lamanya, he was my hubby nyer housemate di zaman hubby aku bergelar 'dude' dulu ... aku pun terkujat gak bila dia call aku tanya if i'm interested in this product ... lam kpla dok pikir .. apahal yg mamat ni ngalahkan org pompuan ckp pasal anti aging ... but dia tk reveal suma, dia soh aku dtg dgr dulu.

masa kat 'talk' tu baru ku tau rupa2nya product anti aging yg dia dok promote tu brand NU SKIN .... korang penah dengar tak?!?? kebetulan, aku ada kwn yg adik ipar dia ada jerawat pasir penuh satu muka, bila pakai produk ni terus ok muka dia skang licin ... the last time aku jumpa tak nmpak pun cam muka dia pernah ada masalah jerawat yg teruk.

aku saje je nk share pasl benda ni ngan korang pasal aku tau org pompuan ni sgt mementingkan kecantikan ... lebih kurang nk promote gak le ...hiks ... sambil nyelam minum air ... ;D

di antara produk NU SKIN yg di promo ....


anw, guinea pig aku hari tu ialah my lovely and ensem hubby ... en. e ... puas ku pujuk akhirnya dia beralah gak jadik mangsa buat facial time tu pasal nk memuaskan ati aku yg curious nk tau betul ke benda alah ni betul2 berkesan spt yg di war2kan masa 'talk' tu ... lagipun muka aku masa tu tk available (pakai make up daaa).

ngah kusyuk mendengar penerangan dari consultant ... muka tk berapa ceria ... maklumlah, 1st time in his life ... :P




cara2 menggunakan mesin tu ... mesin kecik putih ni namanya galvanic spa machine, ada mcm2 kegunaannya ....

gambar sebelum ... masa ni lam kete nk gi talk tu .. (sila compare ngan gambar selepas utk melihat hasilnya)

ni gambar selepas treatment selama 10 minit tu ... if u guys noticed, belah kiri tu nmpak lebih smooth dan lifted upwards ... (mmg buat treatment sebelah kiri je .. just to see the difference)

dlm pic ni lak, nmpak wrinkles a.k.a. kedut2 di tepi mata sebelah kiri kurang ketara berbanding belah kanan ... tapi kalau di compare ngan pic lam kete tu, nmpk ketara sungguh perbezaannya ...


jgn korang tak tau ... lepas dia belek dan tgk muka dia sebelah kiri tu dah lembut, tegang, wrinkles pun nmpak ala2 je terus buat statement ngan aku eh ... "mlm ni u kalau nk pegang muka i, pegang yg belah kanan je tau!!!" .... bley?!?? over!!! tadi masa aku suruh buat facial mati2 taknak ... skang lebey lak!!! ;p

untuk rawatan muka, ni le yg diperlukan, cream utk sapu kat muka ngan mesin tu


amazing thing pasal produk ni ialah, dia boleh di gunakan utk pelbagai kegunaan ... yg perlu tukar ialah cream dan tip hadapan mesin tu (yg chrome tu). galvanic machine ni actually ada cas electric yg secara otomatik mengadjust dirinya bagi kesesuaian org yg menggunakannya.

contohnya kalau korang yg pernah gi buat treatment muka kat salon ... ada benda alah cam wayar2 letak kat muka pastu amoi tu tanya "amoi ... u ada lase (rasa) itu cas ka?? oke ka?? talak sakit aaa??" ... benda yg sama tapi lebih compact, portable dan mudah pasal dia automatic adjusment ... eh lupa lak, mesin ni pakai battery AAA dan ada warranty 2 tahun.

katakanlah nk stimulate bagi rambut lebat pasal ada masalah keguguran rambut ... (aku pun ada masalah ni) korang cuma perlu pakai cream utk rambut di kepala dan tukar kan hujung tip mesin tu ngan yg khas utk rambut (ada lam gambar atas skali, dkt area mesin ni) dan urutkan kat atas kepala yg bermasalah ... jgn risau coz ada instruction camne nak urutkan mesin ni pada problematic area tu.

utk bahagian bdn yg berlemak ... sama camtu gak ... pakai cream utk buang lemak tu dan tukar hujung tip utk menghapuskan lemak terus urutkan ke mana2 bahagian yg korang rasa bermasalah ... aku suka sungguh part ni :)

senang citer korang dah takyah gi spa ... sambil2 duduk tgk tv pun bole buat sendiri ... aku ngan hubby mmg sgt berminat ngan produk ni ... tapi blm ada bajet lagi. produk ni belum launch lagi kat m'sia tapi dah di launch kan kat us dan mendapat sambutan yg sgt memberangsangkan.

for your information, set machine (tip chrome tu ada 4 jenis, utk muka, eyebag, lemak & rambut) + cream muka or cream utk buang lemak tu berharga RM 1,375.00) ... pasal tu aku kata belum ada bajet lg ... sape2 yg berminat tapi tak percaya dan ingin cuba sendiri produk ni jgn malu2 utk leave comment, i'll be happy to arrange appointment utk korang. kalau korang beli pun aku tak dpt apa2 pasal aku pun belum beli lagi ... ngah kumpul duit lagi... ada sesapa nk sponsor akak?!? ... huhuhu

juga pada sape2 yg nk buat duit lebih, sambil mencantikkan diri taknak ke melebatkan poket sambil2 tu? ... pikir2 lah .. ;)

Friday, November 28, 2008

headgear ...

last wed, moksu ammar kat kuantan sms ... tanya ammar tak pakai headgear madagascar ke? aku lak siang tu baru tau yg mcD ada jual headgear tu ... itupun sbb aku gi melawat blog biras aku, ada gambar nephew aku yg comey tu, hafiy, tersenyum gembira ngan headgear melman.


so, esok nyer aku terus gi drive thru mcD kat area umah aku .... ingat nk beli yg hippo (pasal adik aku ckp yg tu cute gak) ... tapi nan ado!!! cuma tinggal yg melman ni je ... melman pun melman lah .... nk buat camne.


inilah hasilnya ... aku pun dah mms gambo ammar ngan headgear ni kat moksu ... alang2 biar le aku publish gak kat sini (takde bahan nk buat entry sbnrnya... hehehe).










tak tau apsal tapi ammar nmpk cam gegurl jek ... patut pun abah tak kenan bila mummy dok letak kat atas kpla headgear tu ... huhuhu




punye le susah nk buat ammar pndang camera skang ... dia dah pandai ... tak suka flash agaknya ... siksa nk dpt gmbo yg dia posing pandang camera ... kalau dpt kira bertuah le tu...

pirates of the carribean ... ho! ho! ho!!!!




gerun tak tgk saya?!? .... saya lah kapten ammar .... muahahaha!!!!



skang ... gerun lagi tak?!?? dah buat abis comey dah ni ... :)


jgn lah pulak ada yg salah anggap ... aku bkn mendajalkan anak aku sorang nih ... ammar ni sbnrnya ada simptom 'lazy eye' a.k.a gejala mata malas.

visi jelas mata normal

visi yg samar / blurry lazy eye


dlm gambar ni nmpak obvious sgt lazy eye ammar belah kiri tu kecik sket dari yg kanan ... mata adam jgn ckplah ... tak hengat nyer buntang!!! ikut abah dia ... (ampun baby!!! i gurau jek :P)


so, salah satu rawatannya ialah patching (menutup mata yg sihat dan memaksa mata yg malas itu bekerja dan fokus) or for futher understanding just click http://www.childrensvision.com/lazyeye.htm

smlm hubby aku gi pharmacy carik susu dia buat stok, tapi takde lah pulak ... tau2 dia bagi aku eye patch ni ... ada dua lak tu ... satu pakai cam pirate ... satu lagi yg tampal terus kat mata dia ...

yg mana satu korang rasa looks better in a sense tak nmpak aku ni cam kejam menganiaya anak sendiri ...

yg cam pirate ni ... or ...

yg tampal je camni ... mana satu?!??

sian gak sbnrnya aku tgk tpi takpelah ... utk masa depan dia gak ... punyalah dia rimas sampai tertido dia ... agaknya malas kot dia nk layan, tgk benda suma blurr je ... baik tido ...

sampai tertido ammar ... sian dia!!!

Thursday, November 27, 2008

big apple ...


lunch smlm, aku ngan geng aku sorang ni gi jj wangsa maju .... dah lama betul aku tak dtg sini ... adalah lebih krg 2 thn gak le ... padahal bukan jauh sgt pun ngan opis aku ... itu pun pegi smlm pasal kawan aku si lis ni nk belanja lunch.

mula2 nk gi mkn kfc ... tapi bila sampai je otomatik mulut memasing terkeluar secret recipe ... dah tu terus je menonong gi s.r. ..... baik hati ko nok ... belanja aku mkn ... mekasih bebyk, moga ko dilimpahi rezeki yg byk melimpah ruah .. bole belanja aku lagi ... amin!!!


muka aku yg ngah kontrol cun ...ngeh ngeh ngeh!!! ;p

lis yg penuh perasaan menunggu food sampai ... nmpak mulut yg muncung ngan tgn dia yg ala2 nk tumbuk org tu?!?? dah tk sabo kot ... ;p



masa nk naik escalator ke atas, sekali imbas je aku nmpk big apple ... oooo, baru aku tau big apple ada kat sini gak ..... nanti ko!!!




masa ngah mkn kat s.r. lagi aku pikir cam nak beli ke tak big apple ni .... aaahhh!! takmo lah, len kali je lah .... tapi tetiba bila turun escalator kaki aku ni terus je melangkah masuk line ... mula2 pikir takpelah ... beli 2 je ... tapi bila budak keje situ tanya aku nk beli brp laju je mulut aku ckp ... 6 dik!!! iisshh!!!!! kan ... tu lah, jahat tul mata aku ni ... bila tgk donut yg sgt cantik, tertarik debom ... aku kalah ... terbeli 6 terus!!! sib baik bdk tu tanya skali je .. kalau tak mau aku ckp 12 ... hiks ;p









haaa ... tu dia!!!! 6 pcs donut from big apple .... mind me, pic taken from different angle ... saje je ;p


honestly, kalau korang tanya aku apa nama donut ni suma aku tak ingat kecuali satu je .... 'alien' (sebelah yg berkacang tu, ada pink2 sket atas dia). aku tau pun pasal si lis sebok ckp kat aku "asz ... yg alien tu sedap ... yg tu sedap ... yg original dia pun sedap" ... aku lak bila dah tgk byk2 dan cantik2 terus rambang mata .... main tunjuk je ... dik yg tu ... yg ni ... seb baik aku tgk kotak tu kecik je kalau tak mau aku borong suma yg ada ... muahahaha!!!! (perasaan tamak haloba dah mula menguasai diri ... hehehe).

so, kalau ikut tekak aku .... big apple plg sedap so far pasal tak brp manis & lembut ... j co lak jatuh second donut lembut tapi aku rasa cam manis terlebih sket ... aku kureng sket manis2 ni pasal aku mmg dah manis ... (matila aku prasan... larik!!!) ... yg betulnya aku from family yg ada diabetes ... last sekali dunkin ... sori le ... rasanya lepas ni dah tak gi dunkin lg kot tapi takyah lak komen byk sgt.

anw, ni ikut tekak aku ... tekak korang? ... lu pikir le sendiri?!?? ... eh eh ... teringat nabil lak ... comey bdk tu ... hiks!!

adam panicking on stage ....

as promised, ni lah video clip adam yg ngah nervous atas stage sampai tak tau nk buat apa .... sian le partner dia tu ... sib baik maintain lagi awek tu ....

punye le adam panic sampai dia terus duduk sebelah abah yg ngah shoot aksi dia padahal kena buat one big round kat meja audience dulu baru abis .... selamba kodok je muka adam, yg awek tu muka terpinga2 jek ... ekekekeke ... alahai anak aku!!! :D

video

p/s: sori arr korang kena teleng lagi kpala tu kalau nk tgk clip ni ... lupa nk pesan kat cameraman masa tu, maklum le .... cameraman a.k.a abah adam jarang pegang camera ... harap maklum .... ;)

Wednesday, November 26, 2008

Tadika Bintang Pintar Ihtifal's Day


last saturday, 22/11/2008 ... Tadika Bintang Pintar a.k.a. skolah adam mengadakan hari Iftifal kat dewan cempaka di kelab darul ehsan, ampang.



adam buat dua persembahan ... poem & fashion show .... funny thing is masa kat umah kemain happening lagi dia ... tapi bila sampai je kat kde otomatik dia bermuram durja .... yg betulnya pasal dia nervous breakdown.

pagi yg ceria!!!! masa ni nk gi swimming ... gigih bgn awal, kul 8 dah siap ngan swimming trunk oke!

baru sampai kat kde, teacher soh student dok setempat, parents leh gi jln or lepak2 dulu pasal event start kul 2, tapi kami awal kul 12.15 dah tercongok kat situ ...masa ni bila dia dengar parents boleh gi jln2 dulu terus panggil aku nk bisik ... tak kasi aku gi mana2 soh tunggu dia kat situ ... tau pun ko takut ... hiks!!!

me & my hubby ... oleh kerana kami diantara yg terawal, maka boleh pilih port yg baik ... amik meja yg dpan, senang nk amik gambo ... ada kurang 10 org lam dewan ni masa tu, so amik kesempatan amik gambo berdua ...

kata2 aluan & terima kasih dari pengetua, Tadika Bintang Pintar, Cik Sabrah Hj Lokman .... she is very nice, lembut ngan budak2, sesuwai sgt jadik tokey tadika .... semoga maju jaya ...


haa... korang tgk tu ... nombor lucky draw ... aku nyer 455, my hubby 466 .... cam berjanji2 je dpt nombor camtu padahal masa masuk asing2 pasal dia gi toilet dulu .... tapi malangnya no ni tak berapa lucky daaaa!!! ... dia nk yg lagi cantik .... yg kena 444 ....

sebelum konsert mula ... teacher ngah kumpul suma student, tunggu turn nk tukar costume & make up

his 1st show, poem ... when i grow up .... tgklah muka yg stress tu ... tak nk pandang audience langsung, tak tau apa lam kpala dia masa ni ....

right after he finished his 2nd show, fashion show, ni katanya chinese wedding costume ... kemain lagi awek sblh tu, lorat je ngan kipas bagai .... cute budak2 ni suma bercostume, teringat lak masa aku kecik2 dulu...


ada gak insiden yg membuat aku ngan husband aku ketawa nk pecah perut ... adam panik atas stage masa fashion show ... suppose dia turn a few times kat atas stage then turun stage buat one big round kat meja audience, instead dia buat lebih kurang kat atas stage pastu nk blah gitu je ... dah tu pulak bila teacher soh turun stage, dia turun tapi bila nmpak abah dia ngah shoot video ... dia boleh terus duduk sblh abah dia .... ekekekeke .... yg siannya, model pompuan ... termangu2 pelik ... tak tau nk buat apa ....

will be back with this final video on adam panicking during fashion show ... later .. ;p


Tuesday, November 25, 2008

award lagik!!!

ishh .. isshh ... gumbira & terharu mek ari ni ... dpt dua award ... satu from era dan satu lg dari lis a.k.a mummylicia



kesempatan ni aku nak bagi award ni pada suma yg lam blog list aku .... sila ambil perhatian ok ...(arahan ni ... ;p) ngan ucapan .... tanpa korang sape lah mek ni ... huhuhu .... chiao!!!

when i grow up, what will i be?!??

when i grow up, what will i be?!?? i'll be a baker and i bake breads and cakes .... kata adam masa hari iftifal sekolah tadika dia last sunday .... will be back with more video and pictures... stay tune!!!!

video

nampak sgt anak aku tu nervous ... muka pucat takmo senyum .... ekekekeke .... padan muka ko!!!! :D

p/s: harap maaf, anda sekalian kena telengkan kepala utk melihat video ni .. yg benarnya mek tak tau camne nak rotate video ... sesape yg pandai meh ajar mek yg angang bab ni .... silalah jgn malu2 ... ;)

1st time dpt award ....

kalau 2 minggu lepas aku kena tagged buat pertama kalinya .... ari ni lak aku dpt award for the 1st time dari teman blogger aku ... cik puan era a.k.a eranazeera ... mekasih bebanyak era.





ada syarat2 lain bila dah dpt award ni, bkn abis camtu je ....

1. So bila dah insan2 terpilih yang mendapat award ini, mesti meletakkannya didalam blog masing-masing.

2. Link semula kepada pemberi...

3. Kemudian.. anugerahkan award ini kepada 7 orang lagi....

4. Seterusnya.. hendaklah meninggalkan pesanan atau kad jemputan kepada penerima.



maka ngan itu aku menganugerahkan award ni pada teman2 blogger lain
.... yg bertuah ialah ... jeng jeng jeng ...
1. zel
2. nad
3. aan
4. heze

oleh sbb dia soh tinggalkan pesanan ... maka pesanan penaja iaitu aku sendirik ialah ... 'jgn lupa letak award ni lam blog masing2 ek" ... itu je lah pesanan ikhlas dri aku ... ;p

Monday, November 24, 2008

nasi lemak kukus ... nangis punyer!!!!

last friday lepas balik keje sambil tunggu hubby aku dtg pick up, tetiba perut aku rasa sgt pedih .... laparnye rasa ....pastu, otomatik kpala aku teringat nk mkn nasi lemak kat area pasar air panas, setapak.

aku dah lama mkn nasi lemak ni ... since aku dok desa pandan lagi, pasalnya yg meniaga nasi lemak ni dulu berniaga kat pasar malam hari rabu kat desa pandan ... so tiap2 rabu aku akan tercongok kat pasar malam rabu nk beli nasi lemak (kalau takde hal, atau ujan & ribut petir ... ;p).

rasa nasi ni masih sama mcm masa aku mula2 mkn dulu ... lauknya ...mmm yummy!!! my fevret, sambal ayam tapi sbnrnya ada byk lagi lauk sbb selain nasi lemak, nasi putih pun ada .... nasinya pun lemak2 manja gitu ... tak lah kalau mkn rasa guilty ya amat .... iisshh!!! cam nk gi lagi lak ari ni .... abis le diet nasi aku .... takpe ... aku tahan selagi boleh ... hiks!!!

dah ada banner skrg ni ... bukak setiap isnin-jumaat, operation hours 2 ptg sampai 12 mlm, tapi kadang2 tutup awal pasal jualan abis cepat ... lg2 cukup bila bulan, org suma dah dpt gaji ....

selain nasi yg dikukus, istimewa kat sini ialah ayam goreng berempah .... goreng kat situ gak, jadi panas2 .... sedap dimakan begitu saje (cam lagu iklan gardenia lak ... hehehe ...;p)

ayam goreng berempah yg meletup!!!
sape2 yg suka mkn kaki ayam, hati & pedal ayam .... pun ada ... goreng pun sodap!!!!!

my all time fevret ... sambal ayam ... yummm!!!
sambal udang.... sodap ....
sambal sotong pun sodap ......
bagi yg suka rendang .... ada gak ....

walaupun ianya cuma gerai di tepi jalan, terkejut gak aku bila tokeynya ckp satu hari 15-20 kg beras satu hari digunakan utk jualan nasi lemak .... bagi aku byk tu, maknanya ramai peminat nasi lemak ni!! sementara ni terpaksa berniaga di gerai tepi jalan sbb masih lg menunggu bantuan dari baitulmal utk mndpt tmpat berniaga ngan kemudahan yg lengkap (ibu tunggal berniaga) tapi buat masa ni kalau yg nk makan kat situ ada kerusi & meja bwh khemah disediakan.

kalau dr bulatan pahang menuju ke setapak, betul2 lepas court mammoth tu ada traffic light kat perodua belah kanan, bila ijau traffic light tu turn right ....

pastu terus je ... sampai jumpa T-junction, kat dpn tu ada signboard gi balai polis air panas ke kanan .... tapi jgn masuk kanan, kena masuk kiri ke arah pasar air panas

lebih kurang 50 meter lepas masuk kiri tu ada traffic light, masuk ke kanan lak .... masa ni nmpak pasar air
panas on your left .... terus lagi perlahan, perhati belah kanan ..... gerai tu betul kat simpang nak masuk area flat (PPRT) sg bunus .....

lebih kurang ni le pics jln nk ke gerai tu. so, kalau sesapa yg dah terliur nengok gambar2 mkanan kat atas tu gi le try, manalah tau kot2 kena kat tekak korang ... aku saje je nk share, manalah tau kalau2 takde idea nk gi mkn kat mana ... sharing is caring kan .... hiks .. :D